Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΕΝΟΒΑ ΙΝΤΡΑΚΟΜ-ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΜΑΣ

13/7/2017
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συναδέλφισες, συνάδελφοι

Θέλουμε και δημόσια να αποχαιρετίσουμε τον από πολλά χρόνια  συνάδελφο Π. Ίσηρη, φύλακα στη Defense, που έφυγε από τη ζωή το απόγευμα της Τετάρτης 5/7/2017 στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» και να εκφράσουμε τα  θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος.

Ο συνάδελφος φυλούσε για χρόνια μέσα στη νύχτα τις εγκαταστάσεις τις οποίες θα βρίσκαμε ανέπαφες το πρωί για να εργαστούμε.

Τη νύχτα της Παρασκευής 30/6 προς Σάββατο 1/7 και εν μέσω ισχυρού καύσωνα, o συνάδελφος είχε υπηρεσία από τις 11 το βράδυ ως τις 7:00 το πρωί, όταν ξαφνικά ασθένησε (περίπου  3:00π.μ.). Διακομίσθηκε με το ΕΚΑΒ στον «Ερυθρό» το πρωί του Σαββάτου περί τις 10π.μ.

Ο συνάδελφος κατέφυγε για τουλάχιστον 6 ώρες σε εσωτερικό κλιματιζόμενο χώρο της εταιρείας, αλλά χωρίς  ιατρική βοήθεια.

Στη συνάντηση του Δ.Σ. του σωματείου με τους υπευθύνους της εταιρείας και του ομίλου ζητήσαμε εξηγήσεις για την πολύωρη καθυστέρηση προκειμένου να καλεστεί το ΕΚΑΒ. Η απάντηση  της διοίκησης ότι δεν υπήρξε καμιά παράλειψη στο σύστημα της εποπτείας, επειδή ο ίδιος ο ασθενής συνεχώς αρνιόταν ότι έχει κάτι σοβαρό, δεν μας ικανοποιεί σαν ΓΕΝΟΒΑ (η πλειοψηφούσα ΑΚΕ αποδέχεται την εξήγηση της διοίκησης).

Ένας  βιοπαλαιστής, με πολυμελή οικογένεια, η οποία  βασίζονταν πάνω του για να επιβιώσει, μπορεί λόγω της ανάγκης του -εκτιμάμε εμείς-  πράγματι να μη ζητάει βοήθεια γιατί δεν έχει εμπιστοσύνη στο σύστημα και δε θέλει να φανεί κάποια ανθρώπινη αδυναμία του, μη τυχόν στη συνέχεια υποστεί δυσμενείς εργασιακές αλλαγές. Ή  ακόμη  μπορεί απλά να μη  συνειδητοποιεί την κρισιμότητα της ανάγκης του για περίθαλψη.

Το βασικό όμως ζήτημα θα πρέπει να είναι ποιο είναι το σύστημα που ακολουθείται από την εταιρεία για να διαφυλάξει την υγεία και την σωματική ακεραιότητα των ίδιων των εργαζομένων, για να μπορούν στη συνέχεια να λειτουργήσουν σωστά και στα εργασιακά τους καθήκοντα.

 Κατά την εκτίμησή μας υπήρξε αστοχία στη διαχείριση του περιστατικού, που σε τελευταία ανάλυση οφείλεται   στις περικοπές στο σύστημα της φύλαξης. Χρειάζονται βελτιώσεις  για να μην ξανασυμβεί η «κακιά» στιγμή:

-       Μέτρα πρόληψης για την υγεία, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που μπαίνουν νύχτα.

-       Ο γιατρός εργασίας ή το ΕΚΑΒ να καλούνται άμεσα για να αναλάβουν την ευθύνη για τη διαχείριση της πιθανής ασθένειας συναδέλφου σε ώρα εργασίας, όλο το 24ωρο.

-       Εκπαίδευση όλου του μηχανισμού εποπτείας στην κατεύθυνση να εμπεδωθεί και να γίνει κυρίαρχη νοοτροπία ότι απόλυτη προτεραιότητα είναι η υγεία των συναδέλφων, αυτό  είναι το πιο πολύτιμο αγαθό.
 
-       Να αναστραφεί το καθεστώς περικοπών στη φύλαξη που επέβαλλε η εργοδοσία, ώστε να μπορεί, χωρίς δεύτερες σκέψεις, να γίνεται άμεση αντικατάσταση των φυλάκων που τυχόν ασθενήσουν, πράγμα που δε συνέβη τη νύχτα της 30/6 – 1/7.
  
Οι περικοπές στο 21% στους μικτούς  μισθούς των φυλάκων καθώς και οι περικοπές των επιδομάτων τους, ακολούθησαν τις περικοπές στον αριθμό των φυλάκων, απαξιώνοντας, άδικα, τους ανθρώπους που κάνουν αυτή την απαιτητική υπηρεσία με τις κυλιόμενες βάρδιες και τα επικίνδυνα νυχτερινά, με τις ευθύνες και την εμπιστοσύνη που απαιτεί.  Οι δηλώσεις της διοίκησης ότι μπορώ στην αγορά να βρω υπεργολάβους και να μου κοστίσει ακόμη φθηνότερα η υπηρεσία που εσείς -οι παλιοί- μου δίνετε, είναι μια συνεχής απειλή στον καθένα φύλακα ξεχωριστά. Είναι  εκφοβιστική  αυτή η μεταχείριση  και δε στέλνει ένα καθαρό μήνυμα που να βάζει σε απόλυτη προτεραιότητα την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των ίδιων των ανθρώπων που κάνουν τη φύλαξη των εγκαταστάσεων.


Συζητάμε από κοινού σαν Δ.Σ για τον καλύτερο τρόπο να συνδράμουμε όλοι οι συνάδελφοι, μέσω του σωματείου, για τις δύσκολες ώρες που περνάει η πολυμελής οικογένεια του εκλιπόντος, σε συνδυασμό με την πίεση και την παρακολούθηση για την αναγκαία συνδρομή της εργοδοσίας στην οικογένειά του (όπως υπήρξε σχετική υπόσχεση στη συνάντηση με το Δ.Σ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου