Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

ΚΑΛΕΣΜΑ στο πανεργατικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ 09/09/2015 στις 6μ.μ.

Παιανία, Πέμπτη 07.09.2017

ΚΑΛΕΣΜΑ στο πανεργατικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ 09/09/2015 στις 6μ.μ.

Συναδέλφισες, συνάδελφοι,
Η επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους και τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία έχει μπει στον 8ο χρόνο και παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις για ανάκαμψη (κάτι που αντέγραψε από τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις) η ζοφερή πραγματικότητα υπονομεύει και καταστρέφει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Η κυβέρνηση φέτος στα πλαίσια της 2ης αξιολόγησης ψήφισε και νέα αντεργατικά, φορομπηχτικά μέτρα στα πλαίσια της ατέλειωτης κι εντεινόμενης λιτότητας και ετοιμάζεται να προχωρήσει και σε πρόσθετα αντισυνδικαλιστικά μέτρα στα πλαίσια της 3ης αξιολόγησης μέχρι τέλος του χρόνου.
Η δεξιά κατρακύλα της κυβέρνησης  έχει φέρει νέα μνημονιακή επίθεση, με το 4ο μνημόνιο, στο διαθέσιμο εισόδημα, στις εργασιακές συνθήκες και τα εργασιακά-συνδικαλιστικά δικαιώματα – καταχτημένα με αγώνες και θυσίες γενιών, στις συντάξεις, στις δημόσιες και κοινωνικές δαπάνες, στη δημόσια περιουσία και τα κοινωνικά αγαθά, στη μικροϊδιοκτησία (ακόμη και 1η κατοικία με τη θεσμοθέτηση κι έναρξη τσουνάμι ηλεκτρονικών πλειστηριασμών) έρχεται να προσθέσει και νέες εκατόμβες και συντρίμμια στις καταστροφές των προηγούμενων μνημονίων που γιγάντωσαν την ανεργία, τη φτώχεια, ακόμη και τη μετανάστευση μεγάλου και παραγωγικού μέρους της νεολαίας και όχι μόνο.
Τα νέα μέτρα παίρνονται πλέον στο βωμό της εξασφάλισης τερατωδών πρωτογενών πλεονασμάτων για εξυπηρέτηση του ληστρικού δημόσιου χρέους υπέρ των τραπεζιτών τα επόμενα 5 χρόνια – και με προοπτική να διαιωνίζεται αυτή η αφαίμαξη μέχρι και το 2060 - , αλλά και της περαιτέρω αποκατάστασης της κερδοφορίας όλων των τομέων του κεφαλαίου: συνολικά το μεγάλο κεφάλαιο επιχειρεί με τα μνημόνια να αποκαταστήσει κι ενισχύσει την κερδοφορία του για να βγει από την κρίση που το ίδιο δημιούργησε, με κάθε θυσία – εννοείται των εργαζόμενων και της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.
Τώρα έχουν σειρά κι άλλα μέτρα, ανάμεσα στα οποία ακόμη και η περιστολή της δυνατότητας για λήψη απόφασης για απεργία, για να χτυπήσουν την εργατική αντίσταση. Είναι ένα σενάριο που παίζεται σε όλες τις χώρες, αυτές τις μέρες κι η νέα κυβέρνηση Μακρόν στη Γαλλία εξαπολύει ένα μπαράζ αντεργατικών αντισυνδικαλιστικών μέτρων λιτότητας (π.χ. με σταδιακή ισοπέδωση κι εκεί των συλλογικών συμβάσεων), ενώ ήδη προκηρύσσονται μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις, ανάλογες με τις περσινές που καταβαράθρωσαν τον Ολάντ και το κόμμα του στις πρόσφατες εκλογές. Η Ελλάδα βέβαια είναι στην «πρωτοπορεία», οι Έλληνες εργαζόμενοι πειραματόζωα για το τι επέρχεται και στις άλλες χώρες.
Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε! Είναι καιρός οι εργαζόμενοι και τα πλατιά χειμαζόμενα κοινωνικά στρώματα να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας. Στην επικείμενη επίσκεψη Μακρόν για να προωθήσει τα συμφέροντα του γαλλικού κεφαλαίου, να απαντήσουμε με το παλιό σύνθημα: Ελλάδα-Γαλλία-συμμαχία, εννοούμε στους εργατικούς, νεολαιίστικους και λαϊκούς αγώνες ενάντια στη λιτότητα και στην ισοπέδωση των καταχτήσεων από αγώνες γενιών.
Ξεκινώντας μια μεγάλη εργατική-λαϊκή αντεπίθεση στη νέα «σαιζόν», οι εργαζόμενοι φέτος καλούμαστε να κινητοποιηθούμε πανελλαδικά με την ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, να διαδηλώσουμε την αποφασιστικότητά μας να αποκρούσουμε τις επαχθέστατες και καταστροφικές, αντεργατικές και αντιλαϊκές συνταγές και του 3ου μνημονίου (που ψήφισε κι η σημερινή αντιπολίτευση). Οι κινητοποιήσεις με αφορμή τη ΔΕΘ ξεκινούν από την Παρασκευή, 8 Σεπτέμβρη με πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία με κεντρική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη, ενώ κινητοποιούνται κι οι εργαζόμενοι σε ΕΥΑΘ (νερό-αποχέτευση) και ΟΛΘ (λιμάνι) που έχουν βγει στο σφυρί. Οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονται το Σάββατο 9/9 με τη διαδήλωση των συνδικάτων κι άλλων συλλογικοτήτων στα εγκαίνια της ΔΕΘ (παρουσία του πρωθυπουργού).
Στηρίζουμε τις αγωνιστικές κι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ενάντια σε κλεισίματα, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις-ξεπουλήματα, στηρίζουμε τους αγώνες στη δημόσια παιδεία και υγεία για να μην απαξιωθούν άλλο, για να αναβαθμισθούν και να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες του λαού. Όλοι μαζί αγωνιζόμαστε να επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις, προασπίζουμε το δικαίωμα στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση. Παλεύουμε και για τα δικαιώματα προσφύγων-μεταναστών, αποκρούουμε κάθε ρατσιστική ή φασιστική απειλή, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ-φρούριο. ΟΧΙ στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους κι επεμβάσεις, στην κλιμακούμενη απειλή παγκόσμιου ολέθρου. Να απεμπλακεί η χώρα μας από κάθε τέτοια σύγκρουση κι επιδρομή -άμεσα ή με την παραχώρηση βάσεων, αγωνιζόμαστε για την ειρήνη και φιλία των λαών.
Καλούμε τους συναδέλφους/ισες στις επιχειρήσεις INTRACOM (κι ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στη Θεσ/κη) να συμμετάσχουμε μαζικά-αγωνιστικά με το πανό του σωματείου μας στο πανεργατικό συλλαλητήριο-πορεία των συνδικάτων (καλούν ΕΚΘ, ΓΣΕΕ, ΕΚΑ, ΑΔΕΔΥ κ.ά.) το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 6μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.
Ειδικότερα, από Αθήνα θα μεταβούμε για Θεσσαλονίκη με πούλμαν που θα ξεκινήσουν μπροστά στο Μουσείο (Πατησίων) στις 8:00 π.μ. το Σάββατο 9/9 (συμμετοχή 5ευρώ). Επιστροφή το ίδιο βράδυ 10:30 μ.μ. από το άγαλμα Βενιζέλου (για τη μετάβαση, συντονιστείτε με τους: Κώστα Βοργιά vorgk@yahoo.com (τηλ. 6945891174) και Βασίλη Συλαϊδή, (τηλ. 1876, 6972724130), vsyl@intracom-telecom.com. )           

      Το παραπάνω κάλεσμα στο συλλαλητήριο-πορεία στη ΔΕΘ στις 9/9 προτάθηκε στο Δ.Σ. του Σωματείου από τη ΓΕΝΟΒΑ για να σταλεί στα μέλη, αντίστοιχα με τα προηγούμενα χρόνια. Απορρίφθηκε φέτος από την πλειοψηφία του Δ.Σ. (ΑΚΕ) που απλά προώθησε το κάλεσμα που εξέδωσε η ΓΣΕΕ, αν και το κάλεσμα που προτείναμε αφορούσε στον ίδιο χώρο και ώρα με των συνδικάτων ΕΚΘ-ΓΣΕΕ-ΕΚΑ-ΑΔΕΔΥ στη λογική μια πλατιάς πανεργατικής κινητοποίησης.
     
    Η  ΑΚΕ έδειξε ότι δεν είχε τη διάθεση να προβάλλει μια ουσιαστική  τοποθέτηση για την ταξική φύση των μνημονίων και να κινητοποιηθεί για την ανάγκη αγωνιστικής κι ενωτικής αντεπίθεσης των εργαζομένων ενάντια στη λιτότητα,  με μέτωπο στο ρατσισμό, το φασισμό και τον πόλεμο. Καλύφθηκε πίσω από το κατεβατό με τις φραστικές διακηρύξεις της  ΓΣΕΕ, που αποφεύγει όμως  τις κρίσιμες συνδέσεις, αλλά και  συνολικά χαρακτηρίζεται  από την  ασυνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων: μια γραφειοκρατική και συμβιβασμένη ηγεσία που ξεκουνιέται  μόνο κάτω από την οργή της βάσης, για να βάλει  την επομένη συνδικαλιστικές τρικλοποδιές στην ανάπτυξη της εργατικής αντίστασης.


   Δεν φθάνει το σωματείο να αναμασά τις ανακοινώσεις της πλειοψηφίας στα κεντρικά συνδικάτα, τα οποία έχουν σημαντικές ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Αλλά ούτε η σκληρή κριτική στις συνδικαλιστικές- γραφειοκρατικές  πλειοψηφίες είναι το ίδιο με τα τελεσίγραφα των χωριστών συγκεντρώσεων, που θεωρούν ότι οι μάχες με μαζικούς όρους πάνω σε  πρακτικούς στόχους για τα ζωτικά εργατικά συμφέροντα είναι χαμένες εκ των προτέρων (η  ΑΕΕ περιορίστηκε από τη μεριά της να προτείνει στο ΔΣ τη συμμετοχή του σωματείου στις χωριστές συγκεντρώσεις και πικετοφορίες του ΠΑΜΕ με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου