Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Σχόλιο για την ανακοίνωση της ΑΕΕ σχετικά με τη δικαίωση των 2 απολυμένων του 2011


Αποτελεί μια σημαντική επιτυχία και προσωπική δικαίωση για τους πρώην συναδέλφους Βασιλική Καμαριάρη και Γιώργο Κυλάφα η πρόσφατη απόφαση του Εφετείου που ακύρωσε τις απολύσεις τους από την Telecom το 2011 όταν αρνήθηκαν (με άλλους 4 που επίσης απολύθηκαν στη συνέχεια) να υπογράψουν τις μειώσεις μισθών που επέβαλε η εταιρεία (μαζί με 100+ απολύσεις), παρά τις δύο 48ωρες απεργίες για ΟΧΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ - ΟΧΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ σε όλο τον όμιλο που συσπείρωσαν το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων - και στις οποίες η ΓΕΝΟΒΑ είχε πρωτοστατήσει σταθερά κι αταλάντευτα. Στη συνέχεια, μια και, παρά τις προσπάθειες της ΓΕΝΟΒΑ, δεν συμφωνήθηκε από το ΔΣ έγκαιρη συνέχιση-κλιμάκωση της απεργίας που έβαζε φραγμό στον εργοδοτικό εκβιασμό, οι μειώσεις πέρασαν εκβιατικά κι η συντριπτική πλειοψηφία υπέγραψαν - οι συνάδελφοι όμως που αρνήθηκαν να το κάνουν στοχοποιήθηκαν κι είχαμε τη γνωστή συνέχεια με τις 6 απολύσεις.

Απ' αυτή την άποψη το γεγονός της απόφασης του Εφετείου στην οποία αναφέρεται η ανακοίνωση της ΑΕΕ που στάλθηκε την Τετάρτη 20.12.2017 είναι πράγματι ένα σημαντικό ατού για κάθε εργαζόμενο που αγωνίζεται ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρσία και τρομοκρατία.

Η ανακοίνωση όμως αλλοιώνει το τι πράγματι έγινε τότε και ποιά ήταν η στάση των παρατάξεων απέναντι στις εκδικητικές-τρομοκρατικές απολύσεις, ιδιαίτερα όσα αναφέρονται για τη ΓΕΝΟΒΑ. Η πραγματικότητα, όπως έχει καταγραφεί στα πρακτικά και τις ανακοινώσεις του ΔΣ είναι η εξής:

Οι 4 εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΒΑ στο ΔΣ τότε στήριξαν ξεκάθαρα και τους 6 εργαζόμενους, που επειδή αρνήθηκαν να υπογράψουν τις μειώσεις, απολύθηκαν. Με τη στάση τους αυτή και μαζί με την ΑΕΕ, υπήρχε ξεκάθαρη πλειοψηφία 8 στους 15 στο τότε ΔΣ (παρά το ότι η ΑΕΕ δεν συμφώνησε να συγκροτηθεί αγωνιστικό-αριστερό προεδρείο μετά τις εκλογές του 2009, αλλά και του 2011 όταν υπήρχε η δυνατότητα). Υπήρξε σταθερή βάση για στήριξη των απολυμένων ώστε αποφασίστηκαν κι έγιναν τα παρακάτω:

1. Στις 3.3.2011, αφού οι αρνούμενοι να υπογράψουν - και στη συνέχεια απολυμένοι - πήραν εκβιαστικά εξώδικα από την εργοδοσία στάλθηκε, (με ομόφωνη έγκριση) Ανακοίνωση - Δελτίο Τύπου σε όλα τα μέλη, σε Συνομοσπονδίες, Ομοσπονδίες, Σωματεία, ΜΜΕ αλλά και τα κόμματα καταγγέλοντας σαν αντεκδικητικές και τρομοκρατικές τις μεθοδευόμενες απολύσεις (προκλήθηκε μάλιστα και σχετική ερώτηση στη Βουλή για τον υπουργό Εργασίας από τον τότε "μικρό" ΣΥΡΙΖΑ).
2. Στηρίξαμε σαν ΔΣ και με την παρουσία κι εκπροσώπων της ΓΕΝΟΒΑ στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Παλλήνη στις 10.3.2011 στην προσφυγή που έκαναν οι ενδιαφερόμενοι.
3. Αποφασίστηκε σαν ΔΣ να στηριχθεί κι οικονομικά κάθε δικαστική διεκδίκηση απέναντι στην εταιρεία των απολυομένων που δεν υπέγραψαν.
4. Μετά την απόλυση των 6 στις 15.3.2011, το Δ.Σ. έβγαλε στις 16.3.2011 ανακοίνωση στα μέλη ομόφωνα στηρίζοντας τους απολυμένους στον αγώνα τους να δικαιωθούν ενώ κατά πλειοψηφία (ψήφοι υπέρ 8 από ΑΕΕ (4) και ΓΕΝΟΒΑ (4) έναντι κατά 7 ΑΚΕ (6) κι ΕΚΕΙ (1) ) κήρυξε και πραγματοποιήθηκε 3ωρη στάση εργασίας σε όλο τον όμιλο στις 18.3 για ανάκληση των απολύσεων.
5. Το Δ.Σ. έστειλε στις 17.3.2017 με fax στο Υπουργείο Εργασίας καταγγελία για τις απολύσεις κι αίτημα για κατεπείγουσα σύγκληση 3μερούς συνάντησης στο Υπουργείο (κεντρική υπηρεσία), η οποία πραγματοποιήθηκε στις 23.3.2011 με παρουσία εξουσιοδοτημένων εκπροσώπων του ΔΣ κι από τη ΓΕΝΟΒΑ που στήριξαν τους απολυμένους.

Για όλα αυτά, μπορείτε να διαβάσετε τις διάφορες ανακοινώσεις στο:
https://protovoulia-genova-intracom.blogspot.gr/2017/12/2011_20.html  

Στη συνέχεια οι απολυμένοι προχώρησαν σε δικαστική διεκδίκηση της ακύρωσης της απόλυσής τους. Εμείς σαν ΓΕΝΟΒΑ στηρίζαμε σταθερά τον αγώνα των απολυμένων που έφτασε τελικά μετά σχεδόν 7 χρόνια στην θετική απόφαση του Εφετείου. 

Σε κάθε Γενική Συνέλευση του Σωματείου που ακολούθησε τις μειώσεις και απολύσεις του '11 βάζουμε σταθερά την πρόταση για αγωνιστική-απεργιακή διεκδίκηση της αποκατάστασης των μισθών στο επίπεδο πριν τις μειώσεις του 2011 και την εφαρμογή των τότε ισχυουσών συλλογικών συμβάσεων και για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Με βάση αυτά διεκδικούμε υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με τις εταιρείες.

Η ΓΕΝΟΒΑ δίνει πάντα το βάρος στο συλλογικό-μαζικό αγώνα που κλιμακώνεται σε απεργία και μάλιστα με διάρκεια, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να βάλει φρένα  στην εργοδοτική αυθαιρεσία και να ανατρέψει αντεργατικές πρακτικές, το έχουμε ζήσει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια (στον όμιλο συνολικά το 2008 και '11, στο Defense το ΄12, στην INMAINT, INTRASOFT INTERNATIONAL, HOL). Στηρίζουμε πάγια κάθε ατομική περίπτωση ή ομάδας συναδέλφων που διεκδικούν τη δικαίωσή τους απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία με όλα τα νόμιμα μέσα, ψηφίσματα, παραστάσεις στην Επιθ. Εργασίας, στα δικαστήρια, παντού, αυτό πάντα ήταν έτσι στα ζητήματα συναδέλφων στις επιχειρήσεις της INTRACOM αλλά ακόμη και σε διάφορες περιπτώσεις συναδέλφων από άλλες επιχειρήσει στον κλάδο ή και γενικότερα που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα.

Δεν ανταποκρίνεται επομένως στην πραγματικότητα αυτό που γράφεται για τη ΓΕΝΟΒΑ στην ανακοίνωση της ΑΕΕ: "Σε αυτό τον αγώνα η πλειοψηφία τότε του σωματείου, αρνήθηκε να μπει μπροστά.  μεν ΑΚΕ, πιστή στη γραμμή του εργοδοτικού συνδικαλισμού, πάντα είναι αρνητική σε ενέργειες που μπορεί να εκθέσουν την εργοδοσία, η δε Γένοβα επειδή θεώρησε αυτές τις κινήσεις «συμβολικές, χωρίς ουσία». " 



Βασίλης Συλαϊδής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου