Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΟΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΙΝΜΑΙΝΤ ΓΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ

 ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ ΣΤΗN INTRACOM
                                                                                                                                                     24/1/2018   
  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
                                                                       
     Δικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα στα οποία προχώρησε ο  Κώστας Βοργιάς ενάντια στην εταιρεία ΙΝΜΑΙΝΤ. O Κ.Β. είναι εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. του σωματείου μας στις πρόσφατες εκλογές του Ιούνη του 2017 με την παράταξη ΓΕΝΟΒΑ INTRACOM (και επανεκλέγεται συνεχώς από το 2009 έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη των συναδέλφων όλων των εταιρειών που εκπροσωπεί το σωματείο μας). Είναι επίσης μέλος της τριμελούς επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας που ορίζεται από το Δ.Σ. για τον έλεγχο στους χώρους εργασίας. Καθώς και σύνεδρος/αντιπρόσωπος του σωματείου μας σε ΕΚΑ και ΠΟΕΜ.

    Ο  σκοπός των ασφαλιστικών μέτρων που προηγήθηκαν και της αγωγής που ακολουθεί είναι να ακυρωθεί ως καταχρηστική η μετακίνησή του στην εταιρεία Ι. Βαλσαμίδης Α.Ε., να επανέλθει στον Όμιλο, όπου αποκλειστικά εργαζόταν για 17 χρόνια, στην εταιρεία INTRAPOWER (διάδοχη εταιρεία της INMAINT από τη μεριά του Ομίλου), ώστε να προστατευτεί το συνδικαλιστικό του δικαίωμα να υπερασπίζει και να εκπροσωπεί τους εργαζόμενους του  σωματείου μας.
   

    Όπως είχαμε ανακοινώσει σαν ΓΕΝΟΒΑ τον Ιούλιο του 2017 (http://protovoulia-genova-intracom.blogspot.gr/2017/07/blog-post_26.html) η εταιρεία ΙΝΜΑΙΝΤ διασπάστηκε και μεταβίβασε τις δραστηριότητές της και τους εργαζόμενους σε δυο εταιρείες (INTRAPOWER και Ι. Βαλσαμίδης). Οι δυο μέτοχοι της ΙΝΜΑΙΝΤ (ΙΝΤΡΑΚΑΤ και οι αδελφοί  Βαλσαμίδη) κατέχουν τις διάδοχες εταιρείες.

   Δύο μήνες πριν τη διάσπαση της εταιρείας ΙΝΜΑΙΝΤ, το Μάη του 2017, η διοίκηση ανακοίνωσε στους εργαζόμενους τη διαμόρφωση ενός νέου οργανογράμματος με βάση το οποίο θεσμοθετήθηκαν δύο Γενικές Διευθύνσεις (χωρίς να μας αναφέρει σχέδιο επικείμενης διάσπασης): αφενός η Γ. Διεύθυνση Έργων Ομίλου (η οποία  εκ των υστέρων απορροφήθηκε από την εταιρεία  INTRAPOWER, μέλος του Ομίλου Intracom),   και αφετέρου η Γ. Διεύθυνση Εξωτερικών Έργων, κυρίως νοσοκομεία, (η οποία εκ των υστέρων απορροφήθηκε  από μία τρίτη εταιρεία,  την Ι.  Βαλσαμίδης ΑΕ).  Παράλληλα στο εν λόγω  οργανόγραμμα     προβλέφθηκε            και  η   κατανομή                του προσωπικού: στη Γ. Διεύθυνση των Εξωτερικών Έργων (40 άτομα) εντάχθηκαν αυτοί που εργάζονταν ήδη στα εξωτερικά έργα και επιπρόσθετα ο Κ.Β. και άλλοι 4 εργαζόμενοι που μέχρι τότε εργάζονταν στον όμιλο (οι δύο είναι ήδη απολυμένοι από την Ι.Βαλσαμίδης Α.Ε.). Στη Γ. Διεύθυνση των Έργων Ομίλου εντάχθηκαν 70 άτομα.

   Παρά τη συνδικαλιστική ιδιότητα του Κ.Β. (ο νόμος έχει διατάξεις προστασίας για μη μετακίνηση/μετάθεση όταν  κάτι τέτοιο αχρηστεύει υφιστάμενο συνδικαλιστικό δικαίωμα), αλλά και παρά το γεγονός ότι ο Κ.Β. εργαζόταν συνεχώς, από την πρόσληψή του το 2000, για 15 χρόνια στη DEFENSE σαν εργοδηγός και για 2 χρόνια στο συγκρότημα Β σαν τεχνίτης/ηλεκτρολόγος,  η διοίκηση της ΙΝΤΡΑΚΑΤ/ΙΝΜΑΙΝΤ τον τοποθέτησε στη Διεύθυνση των Εξωτερικών Έργων, στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.  Άμεσα ζητήσαμε σαν Δ.Σ. να μη γίνει μια τέτοια μετακίνηση γιατί παρεμπόδιζε τη συνδικαλιστική δράση του Κ.Β. αφού τον απομόνωνε από τη συντριπτική πλειονότητα των  συναδέλφων του ομίλου και του σωματείου μας και μάλιστα 1 μήνα πριν τις εκλογές του Ιούνη του 2017, αλλά δεν έγινε δεκτό.

  Τον Ιούλη του 2017 μας ανακοίνωσαν ότι καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ (Εμπορικό Μητρώο) το σχέδιο σύμβασης διάσπασης και απορρόφησης της ΙΝΜΑΙΝΤ σε δύο διάδοχες εταιρείες,  με βάση το χωρισμό που είχε ακριβώς προβλεφθεί από το νέο οργανόγραμμα . Συνεπώς «φυσιολογικά» κατά την εταιρεία,  ο Κ.Β.  απομακρύνθηκε από τον όμιλο και εντάχθηκε στην Ι.Βαλσαμίδης Α.Ε. Στην πραγματικότητα κλιμακώθηκε μια μεθόδευση εκδίωξής του από τον όμιλο, προκειμένου σταδιακά να ολοκληρωθεί ο μόνιμος αποκλεισμός του Κ.Β. από κάθε συνδικαλιστική δράση και παρέμβαση στο σωματείο μας: να  χάσει  ο Κ.Β. την ιδιότητα του μέλους του σωματείου και του μέλους της διοίκησής του, να  εξουδετερωθεί  συνδικαλιστικά ή ακόμη και να απολυθεί οποιαδήποτε στιγμή από την Ι.Βαλσαμίδης Α.Ε. Μεθόδευση η οποία, στο πρόσωπο του Κ.Β., ακυρώνει το ίδιο το δικαίωμα των  εργαζομένων  να εκπροσωπούνται απρόσκοπτα από αυτούς που εκλέγουν.

  Ζητήσαμε  σαν Δ.Σ. να ανακληθεί η μεταβίβαση της εργασιακής σχέσης του Κ.Β.  στην  εταιρεία Βαλσαμίδης  , δηλ. εκτός ομίλου (σε μια τρίτη εταιρεία που δεν είχε καμιά νομική σχέση ούτε με τον όμιλο , ούτε με την μητρική Intracom, προϋποθέσεις του καταστατικού μας για να είναι κάποιος μέλος του σωματείου)  και  να ενταχθεί στη Γ. Διεύθυνση των Έργων Ομίλου. Και συνεπώς  αυτοδίκαια να μετακινηθεί στην εταιρεία ΙΝΤRAPOWER ,άρα στον Όμιλο, άλλωστε εκεί δούλευε πάντα, εκεί ήταν το κανονικό να τοποθετηθεί, εκεί εκπροσωπούσε τους εργαζόμενους, οπότε να διατηρήσει χωρίς εμπόδια την ιδιότητα του μέλους του σωματείου και της διοίκησής του, αλλά και πάλι δεν έγινε δεκτό από τη διοίκηση της  INTRAKΑT/INMAINT.

    Ο μόνος δρόμος για να διεκδικηθεί το αίτημα ήταν η προσφυγή στα δικαστήρια.  Τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα δικάστηκαν και η απόφαση το Δεκέμβρη έφερε μια μερική νίκη : δεν αμφισβητείται προσωρινά η ιδιότητα του μέλους του σωματείου και του Δ.Σ. του Κ.Β., αλλά δε γίνεται προσωρινή επιστροφή στην INTRAPOWER. Η αγωγή, που θα μπει στην ουσία της υπόθεσης, θα κρίνει  με οριστικό/καθαρό τρόπο  αν η μετακίνηση είναι  καταχρηστική γιατί καταστρατηγεί το συνδικαλιστικό δικαίωμα του Κ.Β. μέσα από μια εργοδοτική μεθόδευση, δηλ. μια προσχεδιασμένη ενέργεια να τοποθετηθεί ο Κ.Β. στη Διεύθυνση Έργων και στη συνέχεια σε τρίτο εργοδότη με στόχο να διακοπεί η συνδικαλιστική του δράση στο σωματείο μας.   

   Είναι φανερό ότι η τοποθέτηση στη διεύθυνση των Εξωτερικών Έργων της ΙΝΜΑΙΝΤ έγινε γνωρίζοντας η διοίκηση για την επικείμενη απορρόφηση της συγκεκριμένης εταιρείας από μια τρίτη εταιρεία, καθώς η προετοιμασία μιας τέτοιας κίνησης διαρκεί τουλάχιστον κάποιους μήνες.
     
    Για μας, σαν ΓΕΝΟΒΑ, πρόκειται ξεκάθαρα για συνδικαλιστική δίωξη με σκοπό να τεθεί ο Κ.Β. εκτός σωματείου, όσες μεταμφιέσεις και να επιχειρήσει η διοίκηση της ΙΝΤΡΑΚΑΤ/ΙΝΜΑΙΝΤ.  Θεωρούμε, ότι ενεργώντας με τέτοια μέθοδο,  η διοίκηση της ΙΝΤΡΑΚΑΤ/ΙΝΜΑΙΝΤ  επεμβαίνει  άμεσα  και      απροκάλυπτα       στην λειτουργία και στη διοίκηση του σωματείου, αδιαφορώντας πλήρως για την  όποια  αυτονομία   του   ή και τις επιλογέςψήφους των εργαζομένων-μελών. Με αυτή τη μεθόδευση το δικαίωμα στη συνδικαλιστική εκπροσώπηση  όχι απλά δεν προστατεύεται, αλλά   καταλύεται πλήρως.  
  
   Στην ίδια άποψη περί συνδικαλιστικής δίωξης συντάσσεται και η ΑΕΕ , τόσο στο Δ.Σ., όσο και στη συγκέντρωση του σωματείου της 17/1 στο Α5 εστιατόριο, όπου ζητήσαμε από κοινού την έμπρακτη στήριξη (οικονομική κάλυψη από το ταμείο του σωματείου για την αγωγή, περίπου 1000 ευρώ)  και από τις άλλες παρατάξεις ΑΚΕ και ΕΚΕΙ.
   Η ΕΚΕΙ δήλωσε ότι δεν αμφισβητεί ότι πρόκειται για συνδικαλιστική δίωξη, αλλά δε συμφωνεί στην οικονομική στήριξη για την αγωγή.
   
   Η  ΑΚΕ , που έχει την πλειοψηφία στο Δ.Σ., στην αρχή τραβήχτηκε σε κοινές ενέργειες προάσπισης του συνδικαλιστικού δικαιώματος του Κ.Β. Κινηθήκαμε όλοι μαζί στις παραστάσεις του Δ.Σ. στη διοίκηση της ΙΝΤΡΑΚΑΤ/ΙΝΜΑΙΝΤ και στη συνέχεια παραβρεθήκαμε με αντιπροσωπεία κι από τις τρεις παρατάξεις στα δικαστήρια (ΓΕΝΟΒΑ, ΑΕΕ, ΑΚΕ) για τα προσωρινά μέτρα (προσωρινή διαταγή το Σεπτέμβρη και ασφαλιστικά τον Νοέμβρη), συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του Δ.Σ.,  με μάρτυρα υπέρ του Κ.Β.  εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. του σωματείου (από την παράταξη ΓΕΝΟΒΑ)  και με εκφρασμένη τη βούληση του προέδρου του Δ.Σ.  να  κάνει υποστηρικτική συμπληρωματική παρέμβαση από τη μεριά του σωματείου στο αίτημα προσωρινής διαταγής. Θεσμική συνδικαλιστική  υποστηρικτική παρέμβαση  έκανε τελικά στα ασφαλιστικά μέτρα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας (Ε.Κ.Α), υποστηρίζοντας  τη  θέση για  συνδικαλιστική δίωξη.  Επίσης είχαμε ομόφωνα σαν Δ.Σ. πάρει απόφαση για κάλυψη των εξόδων από το ταμείο του σωματείου για τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα (δόθηκαν 1200 ευρώ από το ταμείο του σωματείου για να καλυφθούν οι αναγκαστικές μέχρι την αγωγή διαδικασίες: του αιτήματος της προσωρινής διαταγής και των ασφαλιστικών μέτρων για να προστατευτεί ο Κ.Β. στο  μεσοδιάστημα μέχρι την αγωγή  (που πιθανά να εκδικαζόταν ακόμη και μετά τη λήξη αυτής της θητείας).

   Στη συνέχεια  όμως η ΑΚΕ διέσπασε το  μέτωπο  ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Όχι μόνο αρνήθηκε να καλύψει οικονομικά την αγωγή (που ήταν εξ αρχής η κύρια διαδικασία να βγει μια οριστική απόφαση), με αστήρικτα επιχειρήματα ότι δεν έχει πλέον τέτοια δυνατότητα το ταμείο του σωματείου-ενώ ετοιμαζόμαστε για εκδήλωση που θα ενισχύσει παραπέρα το ταμείο μας-, αλλά τοποθετήθηκε στο Δ.Σ., στις 19/1, ότι δε θεωρεί ότι πρόκειται για συνδικαλιστική δίωξη, αλλά για κάποιου τύπου «ξεφόρτωμα» του Κ.Β. από την εταιρεία (ακόμη περιμένουμε να  ξεκαθαρίσουν  αν η διοίκηση είχε άλλους λόγους να «ξεφορτωθεί»  τον εργοδηγό της DEFENSE , από τους παλιότερους και πιο έμπειρους εργαζόμενους, πέρα από την «ενοχλητική» του συνδικαλιστική δράση).
    Θα έπρεπε σε αυτή τη μάχη να είμαστε το Δ.Σ. μια γροθιά απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

   Αλλά για άλλη μια φορά η ΑΚΕ κατρακυλάει στο να διευκολύνει την εργοδοσία να κάνει τις αντεργατικές της επιθέσεις.

   Στις 12.1.2018, η ΑΚΕ αρνήθηκε να βγάλει την παραμικρή απόφαση για απεργιακή  συμμετοχή μας ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο για τις απεργίες με το 50%+1 , σε αντίθετη κατεύθυνση με αυτά που ανακοινώσαμε από κοινού σαν Δ.Σ.  (στις 8.12.2017, μετά από εισήγηση της ΓΕΝΟΒΑ) όταν πρωτοκατέβηκε το απεργοσπαστικό νομοσχέδιο, ότι θα αντιδρούσε σθεναρά/απεργιακά  το Δ.Σ.  αν επανερχόταν το νομοσχέδιο.

  Στις 17.1.2018  δεν προώθησε αποφασιστικά  την οργάνωση της Γ.Σ.  στη βάση της ενεργοποίησης και μαζικής συμμετοχής των συναδέλφων, γιατί δεν υποστηρίζει τη διεκδίκηση των αιτημάτων για επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων και μισθών- παρά και την  ανάκαμψη των εταιρειών-, αλλά  μένει μόνο στις παρακλήσεις προς τις εργοδοσίες, εξαιρώντας τους νέους συναδέλφους ακόμη και απ’ αυτή την ανώδυνη τακτική.

  Διαλυτική  για τη λειτουργία του σωματείου ήταν και η στάση της ΑΚΕ  να προχωρήσει σε αγωγή ενάντια σε άλλη παράταξη του σωματείου μας (ΑΕΕ), μια τακτική που ανοίγει μια φάμπρικα  διώξεων μεταξύ μας, ενώ είχαν τη δυνατότητα να υπερασπίσουν τη στάση τους στο τραγικό ζήτημα που προέκυψε με άλλα μέσα (ανακοινώσεις, Γ.Σ. του σωματείου).

   Γενικότερα η λογική της ΑΚΕ ότι κινούμαστε  στα πλαίσια της εργασιακής ειρήνης, μιας υποτιθέμενης  ισορροπίας,  αφήνει συνεχώς εκτεθειμένους τους εργαζόμενους γιατί είναι ουσιαστικά η λογική της προσαρμογής στην πλευρά του ισχυρού, δηλ. του εργοδότη.  Κάποιες φορές, κάτω από την ασφυκτική  πίεση των ίδιων των εργαζομένων και των αριστερών- αγωνιστικών παρατάξεων, σύρεται σε κάποια βήματα υπέρ των εργαζομένων και αμέσως μετά, όταν  μπαίνουν σθεναρά  οι πιέσεις, κυρίως από την εργοδοσία,  αλλά  και από την κυβέρνηση ή ακόμη και από τις γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ, προκειμένου  να μην κάνουν ρήξεις , τότε βάζουν ανοικτά τρικλοποδιές  και τα γυρίζουν εντελώς. Έτσι όμως δεν καταφέρνουμε  ούτε τα στοιχειώδη: να βάζουμε αποτελεσματικά φραγμό στην εργοδοσία να παρεμβαίνει στην αυτοτελή  λειτουργία του σωματείου μας, το βασικό  εργαλείο  των εργαζομένων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.
 
    Ο Κ.Β. είναι  πρωτοπόρος στους αγώνες του σωματείου μας. Έχει έντονη  συνδικαλιστική δράση, ένα καθαρό  αγωνιστικό πρόσωπο ανάμεσα στους συναδέλφους, είναι συνεχώς κοντά στους συναδέλφους και τα προβλήματά τους, πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις για τα εργατικά δικαιώματα. Στην ΙΝΜΑΙΝΤ ήταν ο βασικός οργανωτής των σκληρών κινητοποιήσεων που κάναμε μέσα στο 2017 για την απληρωσιά και στη συνέχεια για την ανάκληση των εκδικητικών απολύσεων, μάχες που κερδήθηκαν και ανέβασαν το ηθικό όλων των εργαζομένων του σωματείου, σε όμιλο και Τelecom. Tο ίδιο πρωτοπόρα είχε κινηθεί ο Κ.Β. στη μάχη της INMAINT το 2013 με τον απεργιακό αγώνα ενάντια στο δεύτερο  γύρο μειώσεων στους  μισθούς των συναδέλφων της INMAINT. Το ίδιο όταν κάναμε τις απεργιακές φρουρές στη DEFENSE το 2012, ο Κ.Β ήταν πρωτοπόρος στην απεργιακή φρουρά καθημερινά, στις απεργίες στον ενιαίο όμιλο το 2011 , σε κάθε γενική απεργία   ενάντια στα μνημόνια με τα χημικά που μας έπνιγαν για να σπάσουν τις συγκεντρώσεις μας.


 Με τη συμπαράσταση όλων των συναδέλφων και με την αγωγή θα παλέψουμε για να κερδίσουμε μια απόφαση που θα κρίνει σαν καταχρηστική την μετακίνηση του Κ.Β. και αυτοδικαίως θα δώσει εντολή για την επιστροφή του στην INTRAPOWER, διασφαλίζοντας το δικαίωμα των συναδέλφων να εκλέγουν τους εκπροσώπους τους για να μπαίνουν μπροστά για την υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων, χωρίς να μπορεί να τους ακυρώσει η εργοδοσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου