Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

NA ANAΚΑΛΕΣΕΙ Η ΑΚΕ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΕΕ


Για την αγωγή της ΑΚΕ στην ΑΕΕ για συκοφαντική δυσφήμιση, σε σχέση με το ζήτημα του τραγικού θανάτου του συναδέλφου φύλακα από τη Defense.
Σαν ΓΕΝΟΒΑ τοποθετηθήκαμε  ξεκάθαρα σε όλες τις σχετικές συνεδριάσεις του Δ.Σ. (από τον Ιούλιο ως σήμερα) ότι είναι διαλυτική για το σωματείο η πρακτική να ξεκινήσει και να προχωρήσει το Δ.Σ. σε εξώδικο και τελικά αγωγή ενάντια στα τρία εκλεγμένα μέλη της ΑΕΕ. Δυναμιτίζεται η συλλογική μας δράση όταν μετατρέπεται η συνδικαλιστική αντιπαράθεση σε δικαστική δίωξη δημοκρατικών συνδικαλιστών.
Στο έκτακτο Δ.Σ. στις 19/7 σαν ΓΕΝΟΒΑ εκφράσαμε τη ρητή μας διαφωνία να σταλεί εξώδικο-προειδοποίηση  προς τα 3 μέλη της ΑΕΕ για την ανακοίνωση της τελευταίας στις 17/7. Καλέσαμε υπομονετικά την ΑΚΕ, σε όλα τα  επόμενα Δ.Σ. που συζητήθηκε το θέμα, να μην κάνει πράξη τις προειδοποιήσεις για αγωγές, αλλά να εκθέσει με ανακοίνωσή της στους συναδέλφους την άποψή της για το περιστατικό, κρίνοντας όσους θεωρεί ότι τη διαβάλλουν, σε μια λογική διαφύλαξης της ενότητας του σωματείου. Στις 2/10 στο Δ.Σ., σαν ΓΕΝΟΒΑ, καταψηφίσαμε την  απόφαση του Δ.Σ. να προχωρήσει η αγωγή (στηρίχτηκε στις 8 ψήφους της ΑΚΕ, συνεπικουρούμενη από 1 ψήφο της ΕΚΕΙ).
Στην ανακοίνωσή της στις 12/10, η ΑΚΕ τοποθετείται για πρώτη φορά με δημόσια ανακοίνωσή της για το τραγικό περιστατικό του καλοκαιριού, όπου κρίνει ότι δεν υπάρχουν ευθύνες της εργοδοσίαςΑντίθετα, με τη μήνυση που ανακοινώνει ότι θα καταθέσει, στρέφεται στα δικαστήρια για τους χαρακτηρισμούς από την ΑΕΕ περί «κουκουλώματος» της υπόθεσης, διολισθαίνοντας στην αναζήτηση δικαστικών μέτρων που de facto οδηγούν  στην  παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης μέσα από την ποινικοποίησή της.
Σαν ΓΕΝΟΒΑ είχαμε αναδείξει τις ευθύνες της εργοδοσίας για τη μεγάλη καθυστέρηση να κληθεί το ΕΚΑΒ κατά  τη διαχείριση του τραγικού περιστατικού, αναδεικνύοντας το πρόβλημα των περικοπών στο σύστημα της φύλαξης, που αποδιοργανώνει τη φύλαξη, σε αντίθεση με τη στάση της ΑΚΕ. Ζητήσαμε μέτρα ενίσχυσης της προστασίας των εργαζομένων και των ίδιων των φυλάκων (με ανακοίνωση που στείλαμε στις 13/7 http://protovoulia-genova-intracom.blogspot.gr/2017/07/blog-post_13.html, που προηγήθηκε αυτής της ΑΕΕ). Δεν προχωρήσαμε σε χαρακτηρισμούς για τα κίνητρα της ΑΚΕ (όπως έπραξε η ΑΕΕ) γιατί τα κίνητρα και οι προθέσεις δεν αποδεικνύονται, αλλά είναι εύκολο να χρησιμοποιηθούν για να εκτρέψουν τη συζήτηση και να αποπροσανατολίσουν  από τα ζωτικά ζητήματα των εργαζομένων. Οι συνάδελφοι μπορούν να κρίνουν, αν μείνει κανείς στα γεγονότα, το πώς συνδέονται και το τι στάση κρατάει ο καθένας.
Στην ουσία η ΑΚΕ διευκολύνεται να οχυρωθεί πίσω από μια θέση ότι έχουμε την πλειοψηφία, αλλά τι να κάνουμε όταν έχουμε τους  ...άλλους να μας συκοφαντούν. Και η ΑΕΕ ουσιαστικά υιοθετεί μια ηττοπαθή στάση, λέγοντας  ότι με αυτή την πλειοψηφία που εκλέχτηκε, δε γίνεται τίποτα. Έτσι όμως καλλιεργείς την απογοήτευση και την αποστράτευση, δε στριμώχνεις στο παραμικρό την ΑΚΕ, δεν αλλάζεις τίποτα.
Το ζήτημα είναι, με βάση τις αντιδράσεις που δημιουργούν οι επιθέσεις της εργοδοσίας και οι γενικότερες επιθέσεις, να συσπειρωθεί ένας ευρύτερος κόσμος και να στριμωχτεί και η φιλοεργοδοτική πλειοψηφία, που δε βλέπει τίποτα άλλο παρά μόνο την προσαρμογή στις πολιτικές της εργοδοσίας. Αυτή είναι στην πράξη η ταξική γραμμή που συσπειρώνει, κινητοποιεί, βάζει φρένα, φέρνει αποτελέσματα στις συνειδήσεις, ανοίγει δρόμους. Η ΓΕΝΟΒΑ αυτή την τακτική έχει υιοθετήσει, έχοντας εμπιστοσύνη στη δυναμική των συναδέλφων.
Μπροστά στην επερχόμενη νέα επίθεση σε βάρος των απεργιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων προς όφελος του κεφαλαίου, με βάση τις προβλέψεις για την «3η αξιολόγηση», πρέπει να ενωθούμε, να οργανωθούμε και να αγωνισθούμε σε μια πανστρατιά μαζί με τους άλλους εργαζόμενους. Να αποτρέψουμε και ανατρέψουμε την πολιτική της άγριας λιτότητας, ανεργίας, φτώχειας και ισοπέδωσης ακόμη και βασικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων για τους εργαζόμενους και το λαό, πολιτική που τρέφει κι αποθρασύνει την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Καλούμε την ΑΚΕ να ανακαλέσει την απαράδεκτη απόφασή της για αγωγή, προστατεύοντας στοιχειωδώς την ενότητα του σωματείου. Ανοιχτές δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες. Όχι σε περιστολή δικαιωμάτων μέσα από δικαστικές αποφάσεις. Ενότητα και αγώνας είναι η μόνη προοπτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου